ladicshaz.hu

CASA LADICS

DESPRE CASA LADICS

Casa cu parter a fost construită la începutul secolului 19 în stil baroc, ca reședință a notarului. Avocatul Dr. György Ladics, s-a mutat în casă împreună cu soția sa când erau tineri căsătoriți, iar descendenții săi au locuit aici până când aceasta a fost transformată în muzeu. Timp de cinci generații familia păstrătoare de tradiții a păstrat mobilierul, obiectele, îmbrăcămintea și amintirile vieții spirituale care reflectă stilul lor de viață. După ce orașul a achiziționat clădirea și colecția, în interiorul casei a înființat un muzeu.

LADICSCSOPORTALAP_C

DESPRE FAMILIA LADICS

Ladics György s-a născut în anul 1834 într-o familie evanghelică foarte săracă din Szarvas. Povestea sa este în mod clar o poveste de succes, deoarece a trecut de la sărăcie extremă pentru a deveni avocat și procuror general prin talentul și perseverența sa. Expertiza sa juridică a inclus asistența acordată familiei Wenkcheim și a avut, de asemenea, un cabinet privat de avocatură în Gyula. Membrii familiei Ladics erau locuitori foarte respectați ai orașului.

DESPRE MOȘTENIRE

Se poate spune, fără exagerare, că moștenirea familiei Ladics are o valoare deosebită pentru orașul Gyula, fiind o sursă istorică unică și un document al vieții burgheziei rurale din Ungaria în perioada dualismului și între cele două războaie mondiale. În timp ce sistemul de case de la țară acoperă întreaga țară, care descriu stilul de viață și cultura locuinței țărănești, existând și exemple de case nobiliare și aristocratice frumos mobilate, care reprezintă cealaltă parte a spectrului social, casa familiei Ladics este singurul martor complet mobilat al lumii burgheziei. 

În Ungaria, nu există un alt ansamblu civil de complexitate similară, în cadrul căruia atât obiectele, cât și materialele arhivistice și documentare să fi fost conservate în mod uniform. Moștenirea include casa familiei de la începutul secolului al XIX-lea, cu tot mobilierul său, obiectele personale și de uz casnic ale familiei, precum și biblioteca și colecția de documente a familiei. Prin intermediul ei, poate fi explorată întreaga gamă a culturii burgheze din Ungaria în perioada dualismului și între cele două războaie mondiale.

INTROSPECTIVĂ

Realizată de: Forum Hungaricum Nonprofit Kft. (Srl.) – Török Melinda

GALERIE

ORAR

luni – duminică

10:00 – 18:00

Bilet

Bilet: 2 600 HUF/persoană
Bilet de grup de la 15 persoane: 2 500 HUF/persoană
Bilet cu reducere: 1 600 HUF/persoană
Bilet cu reducere pentru grupuri de cel puțin 15 persoane: 1 500 HUF/persoană

Reduceri suplimentare:

50% pentru rezidenții cu domiciliul stabil în Gyula. Gratuit pentru copiii cu vârsta sub 6 ani. Biletele cu reducere sunt disponibile pentru studenții cu normă întreagă și pentru persoanele în vârstă de 6-26 de ani, pe baza prezentării unei cărți de identitate.

tabernákulumos íróasztal_5-min

DEZVOLTĂRI

Conceptul de bază al expoziției reînnoite este că interioarele existente rămân neschimbate. Farmecul acesteia constă în faptul că, rămâne în decorul original, dar merge dincolo de acesta – cu ajutorul tehnologiei digitale – pentru a prezenta istoria familiei Ladics, caracteristicile epocii și pentru a spune poveștile care au legătură cu familia.

O zonă de recepție din sticlă, cu temperatură controlată, duce la coridorul Casei Ladics. Tematica istoriei familiei din coridor este completată de o instalație interactivă bazată pe o proiecție holografică de mari dimensiuni. Holograma îl arată pe unul dintre băieții Ladics spunând povestea familiei cu ajutorul inteligenței artificiale.

În cea de-a doua cameră, fostul pian al familiei Ladics începe să cânte în momentul în care vizitatorul trece pe lângă el. Sunetul domol al pianului este declanșat de un senzor de mișcare. Sistemul de sunet al clădirii îmbunătățește experiența vizitatorilor. Frânghiile din spațiile expoziționale sunt înlocuite de instalarea unor porți cu infraroșu care conțin elemente interactive. Spațiile care sunt închise pentru vizitatori vor fi împrejmuite într-un mod mai cult, mai modern.

În centrul „camerei de sticlă” (sală de mese pe timp de vară, sală de lectură, sală de fumat și servit cafea), este aranjată o masă pentru 10 persoane, cu veselă din porțelan prețios de o parte și de alta. Pe geamul ferestrei se poate vedea urma lăsată de mâna lui Ladics László jr., care în anul 1916, dintr-o năzbâtie copilărească, și-a scrijelit numele pe sticlă.

Există multe istorioare și întâmplări similare în istoria familiei, pe care se pot baza programele garantate, care sunt concepute în funcție de aspectele descrise mai sus. Autenticitatea este deosebit de importantă pentru un spațiu expozițional, astfel încât poveștile și legendele care pot fi prezentate sunt întotdeauna cercetate și aprobate de istorici.

Vor fi create elemente interesante în camerele care nu au fost încă prezentate. Un nou spațiu expozițional, instalația interactivă a băii burgheze din secolul al XIX-lea, prezintă obiceiurile burgheze de îmbăiere dinaintea alimentării cu apă curentă. În încăpere se regăsesc multe lucruri cu caracter deosebit pentru oamenii din epoca noastră. Vizitatorii au ocazia să afle mai multe despre baia Ladicsilor, despre sistemul de epocă pentru producerea apei calde, cu un rezervor de apă caldă cu cădere liberă, alimentat din podul casei și despre instalațiile sanitare ale vremii.

„Du acasă expoziția Ladics!” – nu în original, desigur!

Un alt spațiu expozițional nou este bucătăria și cămara din secolul al XIX-lea, care vor fi mobilate cu replici de epocă care vor putea fi încercate. Ambele camere vor fi dotate cu câte un punct foto inovator. Vizitatorii înregistrați în prealabil vor avea posibilitatea de a face fotografii scanate 3D (scanate tridimensional) în interioarele expoziției, îmbrăcați în costume de epocă. Imaginile pot fi, de asemenea, tipărite la cerere cu ajutorul unei imprimante 3D.

Afară, în partea din față a curții, se găsește o glorietă frumos proporționată, cu scaune vopsite în alb.

La capătul curții, în clădirea în formă de cruce, se aflau încăperea pentru trăsuri, grajdul, cămara din spate, bucătăria din spate, camera servitorilor, care fac parte din grupul de încăperi,  care fac parte din gama încăperilor, care nu au fost încă prezentate.

Plimbare virtuală cu trăsura în Gyula de odinioarăUrcând pe o replică de trăsură din adăpostul pentru trăsuri, vizitatorii pot explora centrul orașului Gyula din secolul al XIX-lea cu ajutorul unor ochelari VR. După ce oaspetele își pune ochelarii VR, trăsura pornește și pleacă cu pasagerul său pe strada Jókai. Animația are o durată de 1,5 – 2 minute, iar conținutul este reprezentat de grafică 3D, nu de secvențe de film.

Din adăpostul pentru trăsuri avem acces în curtea Cofetăriei de o sută de ani învecinată, deoarece vizitatorii Casei Ladics au permisiunea de a utiliza toaletele amenajate în interiorul Cofetăriei de o sută de ani. Un sistem de acces a fost instalat între cele două clădiri. Partea laterală dinspre cofetărie a adăpostului pentru trăsuri este realizată din sticlă. Conceptul de bază este de a invita întru-un mod interactiv consumatorii de pe terasa cofetăriei la expoziție. Acest lucru este ajutat de reprezentarea holografică a băiețelului Ladics, care pândește într-o reprezentație amuzantă, își bate joc puțin și încearcă să ademenească dincolo clienții cofetăriei.

Sala de expoziție temporară Ladics

Un spațiu interactiv de expoziție temporară va fi creat în clădirea transversală din capătul curții, unde bogata moștenire Ladics va fi explorată și prezentată vizitatorilor într-un mod inedit. Astfel expoziția permanentă este reînnoită periodic. Această clădire găzduiește activitățile de pedagogie muzeală și vestiarele cu paravane pentru hainele de epocă.

Projekttájékoztató

Kedvezményezett neve: Gyula Város Önkormányzata
Projekt címe: Gyula város komplex turisztikai fejlesztése
Szerződött támogatás összege: 1 099 998 539 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. december 30.
Projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-16-BS1-2020-00012
Pályázat benyújtásának ideje: 2020. december 14.
Támogatási szerződés hatálybalépése: 2021. június 1.

A projekt célja Gyula Város Önkormányzata turisztikai kínálatának fejlesztése a térség természeti adottságaira épülő kulturális és aktív turisztikai kínálatok érdekében.
A projekt keretében egyrészt a kerékpárút hálózat egyik hiányzó eleme, a Nagyváradi úti kerékpárút kiépítése történt meg. A kulturális turizmuson belül pedig a Ladics-ház, valamint a Százéves Cukrászda fejlesztése valósult meg.
Cél az érintett két védett ingatlan felújítása, illetve olyan turisztikai élményelemek létrehozása volt, ami minden Gyulára látogató vendég számára megkerülhetetlen turisztikai célpontot jelent.

CONTACT